Do you like my blog?

Friday, March 5, 2010

Mari menjadi OKU

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Friday, March 05, 2010
Mari menjadi OKU. Itu dye title post aku kali ni.
Bukan aku nak suruh korang mencacatkan diri sendiri, tapi hanya menyelami hati dan perasaan OKU dgn merasai sementara apa rasanya menjadi OKU.

 kumpulan aku : Hana, Ecot & aku
Sbg student Occupational Therapist, kami akan bnyak deal dengan OKU(Orang Kurang Upaya @ Disable People)
Jadi, kami kena buat praktikal m’jadi OKU olok2 slame beberapa jam, utk mngetahui ape perasaan nye m’jadi s’org OKU, ape kah kemudahan yg ade utk OKU & bagaimana org awam react dgn OKU yg memerlukan bantuan.

So, group aku terdiri drpd aku , Hana dan Ecot.
Hana sbg OKU, aku sbg pembantu & Ecot sbg pemerhati.
Hana m’gunakan Rolleter(eja xtau btol x..) dan location kami utk b’jln2 adalah Timesquare.

Lambat gile Hana jalan. (aku pun x reti sabar, apetah lagi Hana. Dan apetah lagi OKU sebenar)
On the way dri Bangunan Yayasan Selangor nak ke Monorel Chow Kitt, lambat n penat utk bjlan.

Dgn org2 kat jalan raye & medan selera Kg Baru yg memandang ke arah kami, walaupun dgn ekor mate, aku masih perasan cmne care mereka memandang. Ade yg kesian, x kurang juge yang memandang dgn pandangan jelik.
Ape dlm fikiran dorang? Simpati? Empati? Penghinaan? Atau caci maki?

Entah la. Mungkin kalau aku x tertakdir jd OT dulu, mgkin aku salah 1 drpd dorang yg mungkin memandang simpati atau mungkin juge mmandang jelik.

Nak melintas jln sbg seorang OKU bkn mudah. Bukan semua pemandu sabar.

X kurang jugak yg jerit “tak macam org sakit pun!!..”..mungkin sbb tngok Hana cm org sihat kan.
Perasaan aku dgr org ckap tu??...korang nak tau?.

Aku rase, aku nak tolak org tu dari motor yg dye tgh naik tu. Bia dye jatuh. Bia dye yg jd OKU.
Jahat?..baru tau ke?  Half of me adelah jahat. Tp cume kpd sesetengah org.

Tapi x baik aku b’fikiran mcm tu. Aku kan bkal OT.

kesian.

perjalanan baru bermula


halangan pertama


nak melintas jalan.


gaya masih ada.hehe.


menuju Monorel.


ditahan pak cik teksi.


aku yg baik membantu Hana si OKU.wiNk2.

 So, da smpai Monorel Chow KItt. Pas beli tiket, mak cik kat monorel tu bantu OKU2 yg ade ni.

Tp makcik tu ckp, makcik tu da tau da kitorang praktikal je.

Yg paling best, sape yg pakai kerusi roda. Ramai kot org tolong. Polis pun iring dari Monorel Chow Kitt smpai Monorel Imbi. Bagus2.. ni lah sikap org awam yg kite nak.
Tapi yg mnyedihkan, ramai gak yg lebih suke menonton dari membantu. Terutama nye golongan kaum aku nih, perempuan. Yg ramai buat muke jelik, juge perempuan. Bukan kah hati perempuan labih sensitive & mudah simpati? Ke mana perginye fitrah perasaan s’org pempuan2 muda skrg nih? Perempuan yg membantu, kebanyakan nye yg sudah berumur. Mungkin simpati dgn muke kwn2 aku yg pandai b’lakon jd OKU ni. Tp hati kuat mengatakan, mereka mmbantu dgn ikhlas.

Kisah kawan2 yg sempat aku dgr.

Kisah Fazz & kerusi roda :
Polis mengiringkan dye dri chow kitt smpai imbi. Kaum Adam mmbantu angkat Fazz dan kerusi roda nye trun tangga monorel.(fazz takut tergolek)

Nak keluar dari pintu, s’rang pmpuan mude, bley plak berebut nak kluar dulu & mngucapkan “excuse me…~” seolah2 Fazz sdg mnyemak di situ.

Kisah Siti & kerusi roda :
Same mcm fazz, polis iring & org tolong angkat turun tangga.

Terasa hati & nak menangis. Sebab? Sebab ade pempuan tu kate “ksian, mude2 da jd cmni..”..hah.pmpuan lagi.

Kisah Hana & Rolleter :
Kena jerit cm yg aku citer td “ x mcm org sakit pun”.

Dalam monorel, org pandang je.
Kena tahan ng sorang akk yg jage kedai Donut kat TS. Akk tu tanye mane dpt Rolleter tu. Sbb dye tertarik dgn alat tuh. Sbb anak buah dye ade yg kurang upaya sbb kena kanser tulang. Pas kena chemo, keupayaan nak bdiri & bjlan dye terhad. Jd Rolleter yg Hana gune, lebih efisien pd anggapan dye. Sangt simpati dgr citer dye. Then, dye bg semngat kat Hana, supaya cpat pulih. Dlm hati aku “baik akk nih..”

Nak makan kat Mcd, aku tngok pekerja dye cm nak bantu, tp tnggu kat tepi je. Sbb Hana x la kronik sngt kan.
Nak balik, Hana tlalu penat kat monorel, dye swoh dhines angkat Rolleter tu, dye plak pi jln cm bese,budak ni mmg wat lawak tol la.

Kisah Isma &….ape name alat tu?cm Hana nyer gak la… :

Kebanyakan same ngan Hana.
Tp dlm monorel, aku perasan, org x bg tempat duduk kat dye mase on the way balik..ish2..

Bile da smpai chow kitt, kami amik cab. Pakcik cab tu ttarik gx ng Rolleter hana. Siap tnye hrga Rolleter agi ng mane nak dpt. Kitorang xtau nak ckp ape. Hehe.

Smpai BYS, tggu teksi tu pergi dulu. Dah pergi, hana trus lipat rolleter tu angkat bwk naik atas.

 mak cik kat monorel yang mengetahui cerita sebenar.


mcm x sakit.yeke?


jalan2.


akak yang bersimpati.


OKU makan2 kat Mcd.


turun tangga.


nak naik Cab.


pak cik Cab yg baik hati.

Pakcik guard yg mmg tau kitorang wat praktikal sjak pagi tu, gelak je. Siap ckp lagi “ooo…tipu ey..”..

 pakcik teksi yg baik.
semua da setel.huhu.da...aku bukan OKU. tp aku akan b'khidmat utk mereka.


4 C.O.M.M.E.N.T.S:

Anonymous said... [Reply]

I just found the website who discuss about
many
home business opportunity

If you want to know more here it is
home based business reviews
www.home-businessreviews.com

Anonymous said... [Reply]
This comment has been removed by a blog administrator.
idAti mALek said... [Reply]

Rolleter ejanye salah tu...cmni la...ROLLATOR...

Hajimu San said... [Reply]

nice....ok pasal blog saye tu ade misunderstanding...
sile bace sampai ke titik terakhir...
ok XD