- See more at: http://www.kertasmerah.my/2012/07/panduan-asas-seo-meta-tag.html#sthash.YveKx12V.dpuf Review HK 2 : Blog Cerita Tentang Aku by Fatihah Mustafa | Hutan Kabut

Idol!

Facebook HK

Tuesday, August 23, 2011

Review HK 2 : Blog Cerita Tentang Aku by Fatihah Mustafa

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Tuesday, August 23, 2011
Pada hari ini, telaga, telaga, telaga, (well, well, well) aku akan bercerita tentang blogger yang tak asing lagi. Bukan tak asing dalam TV, radio, MP3 sekalipun, tapi tak asing dalam bloglist aku. (pi tengok keh **lekas). Mungkin juga tak asing dalam bloglist hangpa, mikeme semue dan korang. Ohh lupe, andaaa…..

Who
Review HK kali ke 2 yang diperbaharui ini dimulakan dengan cik akak blogger kita yang lahir bulan Januari 1990. Beliau,baginda,..atau lebih sesuai lagi, makcik ni…,namanya Fatihah Mustafa. Anak nombor berapa tah dalam keluarga aku tak ingat. Dengan ketinggian 178cm tolak berapa puluh cm tah, blogger ni memulakan karier blogger suka-sukinya tahun lepas, 2010. Blog yang ber’URL http://mymedium-tiha.blogspot.com ini diberikan mandat untuk bernama ‘Cerita Tentang Aku’.


Intro.
Kata makcik ni ‘Orang yang tak kenal aku akan kata aku sombong, maka kenallah aku melalui blog ini. Sebab persepsi korang akan berubah 180 darjah. Aku pasti.’.

tapi aku berubah 360 darjah, camane ni?

Itu yang dia tulis dalam blog dia. Aku rasa sebab dulu masa mula-mula kenal dia(kami satu sekolah, satu kelas, satu Malaysia), aku pun rasa budak ni macam skema je. Baik ‘semacam’ je. Kemungkinan kalau aku tak kenal dia, dan hanya kenal melalui blog, aku akan terus mempercayai yang budak ni lain ‘macam’.haha. 
bila dah kenal dia, rupa-rupanya lebih kurang spesis aku. (ada spesis lain ke yang baca blog aku ni?).

Template
Mungkin dia cuba menyatakan hatinya yang suci, jadi dia memilih warna putih bersih tak de taik cicak barang seketul pun untuk menjadi template. Bagus.(wei!!aku punya hitam. Macam mana ni??!!)                           

Tak crowded. Cuma iklan nuffnang tu kalau boleh letak atas-atas sikit supaya senang nampak, flow money lagi cepat (orang kata, aku tak tau). FB like untuk blog pun dah letak atas sekali, bagus! baru orang perasan. Hoho. Kadang-kadang orang blogwalking ni suke kat header je, dia nak like malas nak scroll. Haha.(idea apa ni..)

Header
Makcik ni memilih header yang terdiri daripada alphabet saja. Mungkin dia tak nak pembaca dia fokus pada header sahaja & terus like. Dia nak semua orang baca entri dia baru like. Bagus!

Shoutbox
SB makcik ni tak disorok di mana-mana pun, ada je kat sidebar dia. Jadi, kita tak boleh nak main cak-cak. Sedih aii..

Writing
Haha…ini lah masa yang aku tunggu. Makcik ni dulu masa SPM dia best student untuk BM sekolah kami. Jadi aku expect dia mesti nak tulis ayat-ayat cam buku prosa tradisional tu sikit-sikit kan.haha.(arakian terjadilah sahabat….) tapi TIBA-TIBA, dia membuat kemunculan dengan begitu sempoi dengan baris-baris ayat yang sketchy dan kelakar. Her words attract me most. Walaupun entri dia tak letak gambar ke apa, tapi ayat-ayat dia telah selamatkan semuanya!

Makcik ni pun ada jugak tulis cerita menarik tentang Guinea Pig kesayangan dia.

Strength
Like I said earlier, her words in the entries caught my attention.

Weakness
Susunan sidebar berterabur lebih kurang aku. Ok sket dari aku kot.haha. (mengata orang, aku pun sama…).
Sekian review untuk cik fatihah Mustafa.


2 C.O.M.M.E.N.T.S:

CKB said... [Reply]

nk jugak direview ko..hehehe

Miss Guinea said... [Reply]

wah, akhirnya ko review gak aku. thanks weh sebab memerah otak menulis pasal blog aku. yang mana yg kurang tu, aku akan improve in future.. x)