Do you like my blog?

Wednesday, October 31, 2012

MotoGP di Sepang 2012

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Wednesday, October 31, 2012

















































salam.

hai tahun ni first time aku pergi tengok MotoGP live, in fact, aku first time pun pergi Sepang International Circuit(SIC) ni. hoho. selalu tengok kat tv je. macam pelik je aku letak perkataan 'selalu' kat situ.

so memandangkan aku pun study area kl boleh lah afford nak pergi sepang. tak jauh sangat dah. on the way ke sana, pergh, penuh superbike je. takat cam skuter aku orang nampak cam semut je. tapi memang best lahh kan. kalau peminat superbike mau teleng tengok.

so aku beli tiket untuk sabtu & ahad kat main grandstand. sebenarnya aku jadah pun tak faham sangat, aku cuma follow Wan. plus aku memang nak sangat tengok macam mana rider Malaysia perform, selama ni aku kenal Valentino Rossi je. and yang terkenal tahun lepas sebab terkorban kat Sic, the Super SIC, Marco Simoncelli yang hensem. T.T

hari sabtu aku bangun penuh bersemangat (kekonon la). ini la hari yang ditunggu-tunggu Wan sejak hari pertama kami beli tiket lebih kurang 3-4 minggu lepas kat Kl Sentral. dia sangat excited nak pergi, dan oleh itu aku jua turut excited. haha. aku ni flexible, apa jua boleh in. motorsports boleh, bungee jumping boleh, menggubah hantaran boleh, menjahit boleh, cilok2 tengah jam boleh, buat benda remeh pun boleh. tapi aku paling tak boleh main chess. haha jangan tanya kenapa. tapi tak apa aku jawab, aku tak sabar main chess. aku nak kuda tu berlari dulu sebab pendapat aku kuda lah laju, tapi 'fatwa' chess aku tak pernah tepat. aku main chess macam main dam haji.(dam umrah takde).

berbalik pada motoGP, disebabkan Wan overexcited, makanya aku pun excited. setiap hari pergi praktikal asyik membayangkan macam mana lahh rupanya motoGP tu nanti. (punya teruk berangan).  lepas tu bz jugak memikirkan pasal gadis litar yang cantik2 bak diperkatakan dines si classmate aku yg bak tiang letrik (aku bukan homo, aku cuma curious okay).

hari jumaat yakni pada 19/10/2012, Sic ada bukak pit-lane walk khas untuk Main Grandstand ticket holder.  aku ingat nak pergi tapi praktikal habis ikut ofis hour. aku sampai sepang pukul berapa la tuu kan. tapi malam tu aku baca kat facebook ramai yang tak dapat masuk pit-lane walk tu. sebab hujan lah, apa lah. ntah la aku tak tau apa-apa.

ni lah kot pilt-lane walk.hoho.

and hari khamis 18/10/2012 tu dorang ada buat pit-walk tribute to super sic, marco simoncelli. ada dorang letak tanda dekat Turn 11 (tempat crash tahun lepas yang berakhir tragedi). kesian kan.
tribute to #58 rider. Marco :')


Sabtu, 20/10/2012.
Hari ni adalah ujian kelayakan masa untuk tentukan petak mana nak bermula nanti masa final hari Ahad. advantage goes to the fastest rider that day lah yang akan own petak pertama nanti.  so untuk Moto3,our hero Zulfahmi Khairuddin lah yang dapat petak pertama.*aku sedang membayangkan muka si Wan masa zulfahmi dapat 1st place sabtu tu..gila excited sampai "ehh, nak pinjam hp dia nak call jeri,kan free call" untuk bgtau zulfahmi dah dapat petak 1st untuk final. dah la instead of zulfahmi, dia panggil Khairul Fahmi. then aku "bukan ke khairul fahmi tu goalkeeper malaysia?". then dia cakap "azizul fahmi". aku iyakan tapi..."azizul?pelumba basikal kan?.."

ini khairul fahmi...pemain bola sepak

ini azizulhasni awang, pelumba basikal


ini baru betul zulfahmi...hehehe

lupakan.

aku ada tengok jugak part Full Practice untuk Moto2, lagipun aku sampai sana around 10 o'clock, mana ada perkara lain untuk dibuat.  then aku tengok sorang lagi rider kebanggaan kita, Hafizh Syahrin yang ride memang laju gila-gila esp bila track basah (dalam web tulis 'litar basah adalah kegemarannya'). i don't know why; sebab tu aku cakap dia special. instead of Wan yang label budak tu 'otak gila sikit'. haha. wan penjahat. tapi masa dia buat full practice, aku dah recognize logo Petronas on his superbike. then Wan cakap dia malay. aku excited lahh kan. boleh tahan jugak. masa kelayakan masa, dia tak lah dapat petak pertama macam zulfahmi.  dia dapat petak belakang-belakang.memang belakang habisss lah. tapi aku tetap support dia, we are Malaysians what. haha.
Hafizh Syahrin kesayangan..hahahaha


part MotoGP, fuh. enjin macam lori hantu dah, except sangat laju dan kuat.(wan pandai tiru bunyi moto tu guna suara sendiri..haha)

lama jugak eardrum aku nak adapt. memang laju lah. aku memang buat ujian kelajuan bebola mata nak menangkap kedudukan dorang. hehe. aku dah tengok live Rossi yang hangat diperkatakan. legend kan. ohohoho~

Ahad, 21/10/2012.
tibalah hari final. malam tadi wan desak aku Google pasal Hafizh Syahrin, sebab semalam tak nampak no moto dia#86 tu. hehe. dah cakap kan dia laju.  tapi aku pergi Google pasal Marco Simoncelli dan membawa aku kepada previous rider MotoGP yang terkorban sebelum2 tu macam Shoya Tomizawa & Daijiro Kato. aku ada tengok video crash Shoya. memang sangat mengerikan. sebab dia dilanggar berkali2. video Marco dah tengk dulu, pun aku masih takut jugak. so bila masa MotoGP kali ni ramai gak rider terbabas (sebab hujan,licin lah track), aku pun cuak sekali. nyawa wehh...

berbalik pada hari final. haha.

so, first race adalah utk Moto3. berebut-rebut aku ngan si Wan nak duk depan tempat Start. hihi. berdebar2 aku. aku nak amik video tapi apakan daya hp tak secanggih hp yang suka mengupdate kat FB bertuis 'update via....', tapi ade lah jugak video. hihi. kalau adrenalin juice aku dah dipam2 dengan dahsyat, ape lagi adrenalin juice Zulfahmi yang nak race ni. ramai ooo reporter nak amik gambar dia. wan cakap ramai jugak mat2salleh yang berminat nak tau perkembangan zulfahmi sebab dia rider yang sedang meningkat naik kan. boleh katakan ramai yang baru first time datang sepang hari ni semata2 nak sokong zulfahmi kat moto3. dorang taktau pun ada wakil malaysia utk moto2. *generally lahh*.

masa enjin dah berderum2 macam mintak ditendang laju-laju supaya terbang, aku pun turut merasa kalut. perut boroi orang belakang seakan-akan memaksa aku melompat ke depan akibat inertia dari tolakan perut beliau. hoho!  tapi kalau aku lompat ke depan, tak terjadinya crowd surfing sebab orang semua membelakangkan aku. 

kemungkinan besar memalukan diri sendiri.

kemungkinan besar zulfahmi akan teringat ada cubaan buat crowd-surfing.

*patah tangan rakyat malaysia nak buat crowd-surfing utk aku*.

then,then..balik pada topik asal.

beberapa saat race bermula, tet...tettt...zulfahmi dipintas ke tempat ke 2. then beberapa lap dia kejar mengejar...tempat pertama milik dia. tapi bukan rezeki kita, last lap, masa pintas memintas...dia end-up in 2nd place. tapi aku tetap rasa terbaik! sebab dia orang baru dalam motoGP ni. dan dia aim untuk podium. :D so proud of him.

bila sampai masa untuk Moto2, hujan turun. kemungkinan besar Hafizh Syahrin berdoa untuk trek basah *joking*. hehe. masa dia lap kat Grand Tower before bermula, dia ada lambai-lambai kat penonton, and surprisingly(atau lebih tepat,"perasan"), aku n wan je yang lambai-lambai dia. cuz we recognize the petronas logo,dan Wan sbg peminat Motorsports, mestilah tau pasal dia. tapi kat situ maybe orang tak bajet dia adalah hafizh syahrin. masa dia bermula kat petak belakang-belakang je. makin ke belakang, makin tak ramai reporter. tapi aku cakap dalam hati "takpe, boleh punya! duduk belakang  tak semestinya kalah. semoga dipermudahkan semuanya".

aku bet dengan wan, yang hafizh syahrin boleh dapat top 5. dan tak mustahil untuk naik podium. :D
then, when the race starts, aku lari pergi cari port sendiri sementara wan memilih untuk berlari-lari umpama orang buat saie haji kat grand tower.

mata aku mengekor je ke mana pergi hafizh. *aceceh* dari tempat ke 27, dia potong2 semua...sampai 14. then 11..then 10...then 7...aku gembira!! then 6...5...4...3....2...1....woW!!!! our Hafizh Syahrin is leading 1st place in Moto2 race lebih kurang dlm 3,4 laps. sangat COOL okay!! masa tu hujan mencurah2. masa mula2 lap ada ramai yang  terbabas. thank God Hafizh okay saja. masa aku jerit melompat2 happy, ada pakcik pandang aku slack. mungkin ke muka aku tak menampakkan aku minat.

aku berdoa semoga dia stay. and our prediction menjadi betul. dia dapat 4th place dari 30+ rider Moto2. kagum kan? aku bangga dengan dia.  masa dah tengah2 race baru rakyat Malaysia tau dia Hafizh Syahrin. aku macam nak cakap.. ya!!!dia lah The Hafizh Syahrin..! dia orang malaysia.orang melayu.umo 17..kot.*ceh poyo lak aku ni* hihi.

aku sangat-sangatlah puas hati dengan achievement riders malaysia hari ni. semoga air-asia pun nak sponsor hafizh syahrin mcm zulfahmi. hehehe. ke sponsor yang lain..pun bolehh.

masa on the way balik, masa makan, masa nak cakap bye2 pun, wan dengan aku tak habis lagi sembang pasal dua rider negara ni. haha. mungkin terlalu bangga.

so inilah keputusan hari ahad tu :


Keputusan Moto3

1. Sandro Cortese (GER) Red Bull KTM Ajo 40 minit 54.123 saat
2. ZULFAHMI KHAIRUDDIN(MAL) AirAsia-Sic-Ajo 40’54.151s
3. Jonas Folger (GER) Mapfre Aspar Team Moto3 40’54.370s
4. Luis Salom (SPA) RW Racing GP 41’02.626s
5. Miguel Oliveira (POR) Estrella Galicia 0,0 41’02.797s
6. Danny Kent (GBR) Red Bull KTM Ajo 41’03.458s
7. Alex Rins (SPA) Estrella Galicia 0,0 41’13.096s
8. Efren Vazquez (SPA) JHK t-shirt Laglisse 41’19.542s
9. Niklas Ajo (FIN) TT Motion Events Racing 41’24.837s
10. Adrian Martin (SPA) JHK t-shirt Laglisse 41’24.886s
11. Arthur Sissis (AUS) Red Bull KTM Ajo 41’25.009s
12. Brad Binder (RSA) RW Racing GP 41’25.142s
13. Jack Miller (AUS) Caretta Technology 41’25.348s
14. Alex Marquez (SPA) Ambrogio Next Racing 41’25.436s
15. Niccolo Antonelli (ITA) San Carlo Gresini Moto3 41’25.772s
16. Jakub Kornfeil (CZE) Redox-Ongetta-Centro Seta 41’25.838s
17. Alessandro Tonucci (ITA) Team Italia FMI 41’25.913s
18. Alberto Moncayo (SPA) Andalucia JHK t-shirt Laglisse 41’26.270s
19. Isaac Vinales (SPA) Ongetta-Centro Seta 41’33.487s
20. Romano Fenati (ITA) Team Italia FMI 41’39.947s
21. Alan Techer (FRA) Technomag-CIP-TSR 41’40.745s
22. John McPhee (GBR) Caretta Technology KRP 41’40.795s
23. Toni Finsterbusch (GER) Racing Team Germany 41’40.913s
24. Luca Amato (GER) Mapfre Aspar Team Moto3 42’03.209s
25. Josep Rodriguez (SPA) Moto FGR 42’09.857s
26. Giulian Pedone (SWI) Ambrogio Next Racing 42’27.840s
27. Kenta Fujii (JPN) Technomag-CIP-TSR 42’27.934s
28. Armando Pontone (ITA) Ioda Team Italia 42’48.237s
29. Danny Webb (GBR) Mahindra Racing 19’36.752s
30. Louis Rossi (FRA) Racing Team Germany FTR 11’24.542s
31. Riccardo Moretti (ITA) Mahindra Racing 2’30.073s


Keputusan Moto2

1. Alex De Angelis RSM (FTR) 36m 57.793s
2. Anthony West AUS (Speed Up) 36m 58.503s
3. Gino Rea GBR (Suter) 36m 59.156s
4. Hafizh Syahrin MAL (FTR) 37m 0.734s
5. Julian Simon SPA (Suter) 37m 5.376s
6. Andrea Iannone ITA (Speed Up) 37m 7.855s
7. Mika Kallio FIN (Kalex) 37m 20.871s
8. Bradley Smith GBR (Tech 3) 37m 24.750s
9. Dominique Aegerter SWI (Suter) 37m 27.856s
10. Esteve Rabat SPA (Kalex) 37m 29.307s
11. Pol Espargaro SPA (Kalex) 37m 29.539s
12. Scott Redding GBR (Kalex) 37m 34.901s
13. Toni Elias SPA (Kalex) 37m 36.420s
14. Axel Pons SPA (Kalex) 37m 36.888s
15. Ricard Cardus SPA (AJR) 37m 38.479s
16. Yuki Takahashi JPN (FTR) 37m 38.550s
17. Tomoyoshi Koyama JPN (Suter) 37m 39.652s
18. Marcel Schrotter GER (Bimota) 37m 44.553s
19. Jesko Raffin SWI (Kalex) 38m 8.505s
20. Elena Rosell SPA (Speed Up) 38m 15.600s
21. Marco Colandrea SWI (FTR) 38m 17.113s
22. Ratthapark Wilairot THA (Suter) 38m 25.074s
23. Simone Corsi ITA (FTR) 38m 39.658s



Keputusan MotoGP (1000cc)


1-Pedrosa .Repsol Honda Team 1:31.807
2-Stoner .Repsol Honda Team +0.161
3-Spies .Yamaha Factory Racing +0.531
4-Crutchlow .Monster Yamaha Tech 3 +0.743
5-Dovizioso .Monster Yamaha Tech3 +1.449
6-Rossi .Ducati Team +1.525
7-Abraham .Cardion AB Motoracing +1.626
8-Barbera .Pramac Racing Team +1.841
9-Bautista .San Carlo Honda Gresini +2.007
10-Bradl .LCR Honda MotoGP +2.335
11-Akiyoshi .Repsol Honda Team +2.739
12-Battaini .Ducati Team +3.033














4 C.O.M.M.E.N.T.S:

Anum said... [Reply]

layaaaaaaaaaaaan

:: Mrs.Eady :: said... [Reply]

yeayyy..kami pun kat sana tgk live!

Idati Malek said... [Reply]

anum :
layannnnn

Idati Malek said... [Reply]

Mrs Eady:
ou yea?

rugi tak jumpa...hahah