Do you like my blog?

Saturday, April 27, 2013

jom berkenalan dengan alatan medical rehab ;occupational therapy 1

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, April 27, 2013 3 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
aku teringin jugak sebenarnya nak buat entri berilmiah sikit. tapi kepala asyik merapu tak tentu hala.wakaka.

hari tu masa posting O&M kat jabatan sendiri, ada team dari Politeknik Port Dickson buat lawatan ke jabatan untuk tengok alatan2 rehab kat OT UKM ni. untuk pengetahuan semua, alatan2 dalam medical line ni biasanya di caj mahal, mungkin dalam 3 atau 4 kali ganda dari harga yang sepatutnya. so our brillian Dr Sazlina and of course the occupational therapist in the UKM itself, telah mencadangkan our malaysia polytech students to do their final year project based on the product use in medical rehab.  Jika kita boleh hasilkan produk yang mempunyai konsep dan kelebihan yang sama dengan harga yang lebih  berbaloi, adalah lebih baik. barang2 medical rehab kebanyakannya diimport dari oversea, come on lah, xkan lah nak mandi guna long-handled sponge pun kena tunggu pos dari UK?

macam masa aku posting di hospital ipoh, ayah sorang patient ni buatkan rollator sendiri untuk anaknya. barang-barang boleh cari kat hardware. aku pandai je cakap hardware, macam aku tau  sangat. izinkan aku poyo sekejap.

Contoh modifikasi yang terdapat di dalam occupational therapy/ pemulihan cara kerja;

Feeding utensils;

ini namanya 'Palmar Pocket'. boleh digunakan untuk patient yang ada masalah dalam grasp (lemah  kekuatan untuk menggenggam) atau yang tak jari untuk grasp. boleh jugak digunakan pada patient yang tak ada tangan, tapi kena besarkan lagi strap tu supaya boleh balut bahagian tangan/tapak tangan yang masih ada/boleh digunakan. boleh buat sendiri guna strap 'hook and loop'. 

'Weight utensils'. ini berat berbanding sudu biasa. sesuai untuk yang mengalami tremors (menggigil) seperti pesakit Parkinson. 


large-handled utensils. sesuai untuk yang mengalami  lemah dalam genggaman atau genggaman  yang tidak penuh seperti tangan yang normal. tubing ni korang boleh beli kat hardware. atau guna je towel good morning yang kecik tu, balut2 kat sudu supaya handle nya jadi besar. beneficial kan?

  
ini adalah beg feeding kit. dalam nya ada pelbagai jenis sudu, ada yang bengkok, ada yang berat,. pisau2 pun ada. yang bengkok2 tu untuk patient yang tak boleh membengkokkan bahagian tangan (siku, pergelangan tangan) semasa aktiviti makan tu.

gunting yang telah di modifikasikan. bila guna gunting ni tak perlu susah2 untuk  extend jari2 untuk bukak gunting. cuma perlu flex jari sahaja. 

kalau korang perasan pinggang ni ada satu bahagian tepi pinggan tu tinggi sikit tebingnya. ini design khas utk pesakit yang lemah sebelah tangan atau cuma ada sebelah tangan sahaja. di mna 1 tgn shj yang dia akan guna untuk makan. bila kita makan, kita ada tendency utk menolak makanan ke tepi pinggan spaya ia naik ke atas sudu/garfu anda. kalau anda ada tgn, boleh la nak manipulate guna sudu lain dgn bantuan tgn sebelah lagi. tapi kalau tak ada, inilah fungsi pinggan ni. nampak simple, tapi beneficial.

dua gambar di atas ni adalah 'adaptive cutting board'. berguna untuk pesakit yang boleh  guna sebelah tangan sahaja untuk memasak. kita2 yang normal ni mesti guna 2 tangan. tapi yang kurang bernasib baik ni, adaptive cutting board adalah jalan penyelesaian. mcm gambar kat atas tu, buah/sayur yang nak dipotong tu, cucukkan ia atas paku (yang tidak berkarat sama sekali) supaya ia x bergerak2, dan potongkann! mudahhhh!
sama macam cutting board, yang ini pulak adaptive butter spreading board. bila dah guna sblah tangan je, konfem roti pun sama nak berlari seperti jaguh. jadi kita loserkan beliau dengan menahannya di petak dilarang berlari di satu corner, sperti dalam gambar di atas. yey. boleh sapu jam dengan tenang.  

alat2 lain.

untuk yang berkerusi roda, utk yang pendek, yang selalu nak capai barang yang tinggi tapi tak sampai, inilah REACHER untuk anda. bukan M16 ya kawan2, ia tidak meletup sama sekali. kat Daisou ada rasanya.

inilah long-handled sponge yang aku cakap tadi. jenuh tunggu UK nak pos benda ni takkan lah korang tak nak mandi sebulan?  boleh buat sendiri maaa.janji konsep tercapai. untuk bantu yang ada limited range of motion(ROM) atau limitasi capaian pergerakan di bahagian tangan, so masa mandi bhgian belakang memang susah nak disental. 
yang paling bawah tu untuk pakai stokin. masukkan yang macam plastik tu dalam stokin, turunkan alat ke kaki, tolak kaki sikit masuk dalam, sentapkan alat ke atas. ahhh mcm mana nak demo ni? ala yang penting korang tak perlu susah2 nak tunduk2 120degree untuk pakai stokin. 
alat2 ni kalau korang boleh buat sendiri, lebih jimat. tak payah nak mengharap oversea sangat kan.



nanti sambung lain.

Tuesday, April 23, 2013

2 hari berhujan

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Tuesday, April 23, 2013 2 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
hari ni dah masuk hari kedua aku posting kat hospital serdang utk bahagian pediatrik.
aku naik motor je pergi sana. 30 minit pergi, 30 min balik *sepatutnya lah*. tapi dalam 2 hari pertama ni aku asyik sesat jalan balik, entah pape je kan?

hari pertama aku sesat, entah aku ikut jalan mana entah. hujan lebat pulak petang semalam. lebat sampai baju hujan aku pun rasa ajaib, macam dah tak pakai baju hujan dah. aku ingatkan baju hujan aku dah terbang, tapi aku still nampak lagi. siap lalu tempat banjir air dah naik nak dekat setengah dari ketinggian skuter aku dah. takde sebijik motor pun yang bergerak masa tu, hanya aku yang tegar mencari pasal.

hari ni pun hujan jugak waktu petang. tapi tak selebat semalam, masih aku sesat. minyak motor tiba-tiba dah nak kering *belum pandai bajet minyak untuk minggu pertama*. aku dah gelabah biawak dah. karang tak pasal aku menolak dalam hujan. dari perjalan 30minit, mau jadi 30 jam. mau kena ambik MC esok. wakaka. ahh tidak2..jangan!!

hari ni aku pakai baju kurung. tapi merempit jugak, aku peduli apa. aku berhenti kat shell sg besi, aku nak isi minyak. dengan basah kuyup *walaupun pakai baju hujan*, merempit sorang2, muka lapa dan kesejukan, aku dapat rasakan semua mata memandang aku yang nampak macam sangat kesian, dengan pandangan yang kesian juga. sampai bangla yang kerja shell tu tolong Q untuk aku lah, supaya aku boleh bayar cepat sikit. bapak kesian muka aku masa tu. kalau ada orang rakam masuk keek, memang aku KEEK kan dia lah kan.

sampai plaza je, aku dah menggigil-gigil macam kambing.

Saturday, April 20, 2013

semua orang nak putih, siapa nak jadi hitam?

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, April 20, 2013 4 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
sejak akhir-akhir ini, perempuan sebaya/setara umur aku sibuk nak cerah. kalau cakap sibuk nak kurus tu, tu dah lama dah. sejak aku kurus, sampai aku gemuk, aku pun asyik nak kurus lagi dan lagi. tapi tergemuk pulak. apedehal. kah kah kah.

nak cakap pasal kecerahan kulit pulak, aku tengok sana sini jual Vitamin C 1000mg, kolagen dan bedak sejuk, eh. takde kot. ada yang beli kat stokis jamu, ada yang beli online, tapi belum lagi yang aku tengok memborong sekotak oren setiap hari.

difahamkan semua rakyat jelata ni bahawa vitamin C yang berdos tinggi mampu memberikan kecerahan berganda. ibarat dari kulit tone macam abah aku, boleh terus jadi aaron aziz. nak tau tone kulit abah aku, rujuk sahaja warna kulit tergelap dalam pita ukur kecerahan garnier tapi darab lagi dua kegelapannya. cuba bayangkan lah, sapa taknak dari kulit tone macam bontot kuali tiba-tiba jadi neelofa. macam hiperbola sikit tapi hakikat lah kot.

sekarang ni ada macam-macam jenis vitamin C. tapi aku tak kisah sangat, biarlah aku bersyukur dengan kulit sedia ada, kalau cerah sangat nanti aku kena albino. aww.puteri lilin sangat nanti. *gedik gedik*.

nak dijadikan cerita walaupun aku ni nampak semangat je tapi hakikatnya antibodi aku sangat lah weak tahap baby. senang infected. sebab tu aku paling benci orang bersin atau batuk berdekatan aku. yang menanggungnya aku jugak. ya aku faham orang lain tak bersalah tapi ......ahh.

masa posting aku selalu demam. asyik demam. asyik batuk. sakit perut lah jadah berbagai lagi sakit aku sampai satu tahap aku fikir mungkin ke nazak sangat badan aku ni. lepas aku bagitau terapis pasal condition aku ni *aiceh macam nak mampus pulak bunyi*, dia nasihat aku ambil supplement and pergi exercise. aku stres betul la. aku badan memang la emm tak kurus tapi aku ni rajin jugak gi joging kat tasik. even once a week pun jadi la *berlagak nya nada ku*. aku buat untuk kardiovaskular, yelah dalam line family aku kalau ikut genetic ada yang kena hypertension and myocardial infarct, it's all about jantung lah. jadi aku kena jaga diri aku, walaupun lebihan kasih sayang ni memang terlebih.

sambung balik, jadi disebabkan Vitamin C ni bagus untuk imun sistem, aku pun travel dari kedai jamu ke farmasi mencari vit c yang sesuai. yang kat jamu semua yang jenis ada kolagen untuk memutihkan, bukan untuk imun sangat pun, walau muka bertopengkan vitamin c. tengok kat advantages, paling atas sekali dia letak untuk mencerahkan kulit, so itu bukan yang aku cari. akhirnya aku pergi Guardian je, aku tanya kat budak jaga kedai tu, dia pun suggest aku beberapa Vit C yang okay untuk imun sistem. setelah berkira-kira dan juga memilih-milih aku decide untuk ambil Flavettes Vitamin C Effervescent 1000mg. harga nya dlm rm30/pek, ada 30 soluble tablet. 1 tablet sehari. rasanya memang sedap, macam minum air twister woi. eh dah macam iklan pulak.

aku dapati bila aku makan vitamin ni masa pagi, aku ada tendency untuk makan dan makan. dan hasilnya muka aku macam haiwan peliharaan. bulat dan gebu macam marshmellow bulat yang gemuk. tapi setakat ni tak ada kanibal yang cuba memburu aku, yang nak memburu cinta pun tak ada. ekekeke. jadi aku twist masa makan, aku minum sebelum tidur malam. badan aku rasa ringan, segar, muka rasa bersih bila bangun. dan selera makan sama, takde lah craving sangat. dan muka tak jadi marshmellow dah.

aku ni kira beruntung sebab housemate aku student pharmacist. aku suka la tanya dia pasal ubat-ubat. aku duk menanya apa vitamin bagus, lepas tu aku sibuk menilik vitamin2 kat meja study dia. kalau dah student pharmacist yang beli, mesti la bagus kan.hehehehehe. kita hanya perlu tiru sahaja!!

dua hari lepas vitamin aku dah habis. so aku pergi lagi guardian tu. budak yang jaga tu dah cam muka aku. oh, kali kedua aku datang nak beli vitamin untuk wan pulak. sorang lagi yang tak cukup energy. kali ke3 lah ni aku pergi. budak tu ada lah cerita kalau yang makan2 kolagen ni, patut stop bila dah dapat kesan yang diingini. sebab kalau terus ambil, and then overdose, nanti efek lain pulak. sama jugak macam vitamin c. ni perkara yang sama housemate aku cakap, kalau aku rasa badan aku dah ok, aku tak payah ambil lagi vit c ni. tapi setakat ni aku masih perlukannya. badan aku pun macam weak je.

persoalan aku adelah, kalau semua nak cerah, sapa yang nak gelap?
aku tak minat mamat jambu. hiewhiw..

after o&M

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, April 20, 2013 0 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
untuk pengetahuan semua, walaupun korang tak teringin nak tanya, aku baru habis (baru tak baru sangat lahh kan) clinical placement untuk orientation & mobility(O&M), dekat jabatan sendiri.

apa ahh, tak mencabar langsung posting jabatan sendiri!

apa kau cakap?

biar lah aku bagi sedikit pencerahan sebelum anda semua membuat dosa kering dalam hati :

sebab2 posting di jabatan sendiri :

1) OT UKM adalah jabatan pioneer yang adakan subjek O&M dalam silibus di Malaysia.
2) Tak ada hospital2 dalam Malaysia lagi yang ada O&M - tak ada tempat lah kiranya untuk posting. takkan  kau nak posting O&M kat psikiatrik kot.

jadi tempoh posting adalah 3 minggu. sebenarnya stress jugak sebab kau posting di jabatan sendiri, then kau kena tunjukkan prestasi yang baik sebab kau memang kena sentiasa datang balik ke sini.

well itu saja malas nak letak gamba..miahaha

Sunday, April 7, 2013

riwayat earphone

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Sunday, April 07, 2013 3 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
selama ini setiap kali earphone atau headphone aku rosak aku akan mengamuk sakan. aku akan busy menyalahkan setiap anggota aku selagi boleh.

setelah beberapa kali mengalami nasib kejahanaman yang sama, aku telah berubah.

baru 3 minutes ago bak kata facebook, earphone aku menemui kejahanamannya.

tapi aku cool dan ketawa.




sebab aku beli earphone kedai rm2. memang padan.