Do you like my blog?

Saturday, May 11, 2013

..of K-pop and PRU13.

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, May 11, 2013
currently, i guess it's currently, people keep asking about my political views on our beloved country. and about those issues that might concern, well, many of us.

if you mine to read my real political views, you can continue.

Based on my observations through my hectic life as final year students who meets different persons every single days trying to figure out what do they want and been thinking, I'm collecting unofficial data about how people think. How people interact. What is their influences. What made they eligible to come to big conclusion and trying to influence others. How strong is the evidence-based that made people jump to conclusion? and how, their ways of thinking connected to the surroundings.

in this campus life, from all this 4 years of studies(in UKM only), i found most GIRLS and might be some guys, tends to live and dedicates their life just to stay in front of laptop. also that refers me. i understand life in universities required you to be so-called hi-tech minded people, at least knows how to handle MS Words, MS Powerpoint, MS Excel and some editing. lari dah point aku. apa dia tadi?

so, after blending the memories and observations, i post status on FB :

"you don't deserved to speak about politics
when all you do is sit in front of your laptop watching k-pop drama..and gwiyomi?
and scream "cute sangat! hensem !! sweet!!".
dan aku tidak memihak sesiapa.
tapi, mohon terasa."

nampak tak camna permainan aku?

hmm. some people thinks i'm against K-POP and gwiyomi things.

hey NO.

i watch many series of k-pop dramas for leisure.
i shared interesting gwiyomi videos on FB.
i once put k-pop actors pictures named Kim Soo Hyun on my blog sidebar. that means i like him.
there are posts on korean dramas as well.

my point is, i'm giving you a situation.

"aku suka makan cheese cakes. aku tak penah makan kek-kek lain sebab aku tau  kek lain tak sedap. kalau compare dengan semua kek atas dunia ni, kek coklat adalah yang paling tak sedap. "

something wrong with the statement.

you don't taste all the flavours, and you jump into biased conclusion confidently. then you influenced others.

same goes to my stats before,
you don't watch and read much about politics, all you do is sit in front of laptop watching all those stuffs, you don't give a damn about the real atmosphere around you, all you care is how cute the korean heroes are, and how romantics are the stories. then you came out to blog post or fb or re-blog tumblr entitled 'parti sekian-sekian memang tidak betul dan parti sekian-sekian memang tepat lagi sahih'. dan isi nya berupa maki-maki dan tuduhan melulu sedangkan anda tak pernah pun baca more than 50 evidence-based articles yang boleh dipercayai sumbernya. abaikan FB. those are types by politics-biased-people. each party will type bombarded story for people to see they are THE BEST.

my intention is for youngsters to be more alert. don't just live in 1 piece of puzzle from thousands pieces of puzzle in the word.

the korean things is just 1 of my examples.
aku ada contoh-contoh manusia lain yang simply tidak kisah dunia melainkan, hal kereta, hal makmal, hal fesyen, hal games, hal komik, etc. hanya tumpu pada satu, which is not good.

youngsters need to read more.live to gain more experience. think more.

dan itu pengajaran untuk aku.

berbalik pada political views aku, sehingga aku berumur 22 tahun 6 bulan ini, aku sendiri masih tidak faham, siapa betul siapa salah. terlalu melodramatik.

wan asyik berceramah BN pada aku apabila berjumpa mahupun di dalam telefon semasa menjelang PRU13.
di dalam FB kawan-kawan ramai share gambar PR yang bagus-bagus belaka.
di dalam emel dapat pelbagai cerita.
balik rumah ada pelbagai cerita, jiran bagi pendapat lain, mak bapak kata lain.

aku sebagai pengundi yang pertama kali mengundi sampai keliru. aku baca banyak artikel to made the decisions. walaupun aku rasa macam mahu mengundi sekali lagi. i step out from my own world, takkan nak terperuk dengan dunia hospital?

walaupun aku terfikir untuk merosakkan undi kerana terlalu keliru, hampir saja aku menendang peti undi PRU 13 di DUN Teja, aku masih rasional. aku tarik nafas dalam-dalam, dengan nafas bismillahirahmanirahim aku pangkah.
aku cuma kata dalam hati, jika ini perkara yang betul dan keputusan ini tepat, maka ini delegasi mereka. jika bukan, maka aku tau aku silap.

and that indicates, i need to read more, keluar dari comfort zone dan pengaruh orang. cari kebenaran nya.

sekarang aku atas pagar balik. aku masih mengkaji.

9 C.O.M.M.E.N.T.S:

Cik Nas :) said... [Reply]

setuju sangat ^^ lagipun kadang-kadang kalau perasan yang sibuk bising pasal politik, budak yang tak boleh mengundi lagi...semua ikut parent...sepatutnya kaji dulu :)

Pokok Manggis Depan Rumah said... [Reply]

nasib baik peti undi Dun Teja selamat hari tu. :-)

Hanif Idrus said... [Reply]

Entri yg menarik....
Utk sebab kita perlu cari sumber2 yg betul sebelum buat keputusan.
Dan yg penting ilmu berkenaan sesuatu isu itu harus ada sebelum kita kupas.

Bila bercerita tentang kehidupan varsiti.....aku teringat siang mlm asik main game....tapi nak tunjuk terer pasal politik....
Nice entri...

tenku butang said... [Reply]

1256

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Pokok Manggis Depan Rumah said... [Reply]

Ada cerita blogger hebat Hutan Kabut kat sini
http://pokok2u.blogspot.com/2013/05/buffering-earnings-pertama-sejak.html

Idati Malek said... [Reply]

@Cik Nas :)
itu namenye budak2 baru nak up tapi nak tnjuk pandai.hahahaha

Idati Malek said... [Reply]

@Hanif Idrus
haha.ko ni pun tgolong dalam hidup 1 alam je lah ni?wahaha

Idati Malek said... [Reply]

@tenku butang
thanks..insyaAllah will follow you.

Idati Malek said... [Reply]

@Pokok Manggis Depan Rumah
mende cter hebat nii??