Do you like my blog?

Sunday, June 23, 2013

ke-penat-an

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Sunday, June 23, 2013 1 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
aku ni masih berkira2 dengan apa yang aku nak buat dengan hidup aku ni.
aku cuma rasa nak buat semua benda yang boleh dicapai masa muda ni, so that I won't regret the day I become the senior citizen. *kalau panjang umur*

aku nak cuba banyak perkara. nak buat semua perkara that only youth can offers you. when you become fully-adult with full responsibilities toward blablabla, mungkin dari situ..it's no longer can be called youth.

hari tu lepas final paper (last payperr last payyperr), kami bebudak kelas ada photoshoot. tak payah jauh. dekat tasik titiwangsa depan kolej je. wah. untung sangat bebudak ni!

lepas tu, penat sangat-sangat-sangat. nampak tak triple tu aku tulis, menunjukkan bapak penat.


Saturday, June 22, 2013

yi-lek

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, June 22, 2013 0 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
sekarang kami seangkatan tengah busy memikirkan masa depan.
dan juga busy memenuhkan masa lapang dengan aktiviti termenung untuk diingati di kemudian hari.
kenapa termenung dan bukan pergi celebrate?

sebab duit yilek.

Thursday, June 13, 2013

kepercayaan kebelakangan ini

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Thursday, June 13, 2013 3 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
aku percaya yang jika aku baru lepas makan kenyang-kenyang, jangan jumpa wifi yang terlalu laju.
dikhuatiri aku akan menyetalk orang sesuka hati, dan mengakibatkan aku sakit perut.

entah kepercayaan apa aku pun tak pasti.

sekarang aku berada dalam situasi itu tetapi aku tidak mahu teruskan stalking.
kerana buang masa. sangat.

sangat buang masa.

Tuesday, June 11, 2013

tips jadi blogger dikenali, tapi aku tak mampu ikut

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Tuesday, June 11, 2013 2 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
5 Tips Menjadi Blogger Dikenali oleh Ben Ashaari dah baca?

pernah dengar pasal tips? macam-macam tips lah. tips exam, tips cari suami kaya, tips pikat burung, tips lulus  test JPJ, tips kurus, tips kurus dan sebagainya. untuk pengetahuan masyarakat dunia yang membaca blog aku sekarang ni, tips ni mudah je  nak dapat kalau korang kenal Google.

yang susahnya nak mengikut tips tu. kan? 90% rakyat dunia bersetuju dengan hutan kabut.

jadi mari kita ulas sikit pasal tips blogger oleh blogger terkenal ni yang best gila hidup dia jadi blogger. upload tajuk pun orang baca jugak. hihihi. Hebat,hebat.

1 - Usaha Tangga Kejayaan - Anda perlu berusaha dengan gigih supaya blog anda boleh ditempatkan dalam ingatan. Anda harus ingat, pengunjung dan pembaca blog anda bukan semuanya blogger atau mempunyai blog, jadi pastikan usaha anda itu menyeluruh. Anda mesti berusaha untuk memikat pengunjung menjadi pembaca setia blog anda. Usaha ini termasuklah mencari ilmu, belajar cara menulis, perkayakan diri dengan informasi dan sebagainya.

[aku] hmm? berusaha ke aku?

2 - Berblog Di Mana Sahaja - Haa ... tips ni mungkin tak ramai yang tahu. Dan kalau tahu pun tak ramai yang ikut. Ramai blogger yang berjaya 'membawa' blog bersama mereka. Jika ada perkara menarik, sepantas kilat akan ada update terbaru. Biasalah, kadangkala idea datang tak ikut masa, maka perlu cepat-cepat dicurahkan agar idea tersebut tidak hilang bisanya.

[aku] wahaha. yang ini tak mampu. sebab bila pergi berjalan aku dah tak sedar diri lagi.

3 - Kreatif - Anda perlu kreatif mengolah cerita dan idea. Mungkin cerita itu cerita biasa seharian, tetapi dengan sedikit lampu kuning menyala di atas kepala, anda boleh mengolah sebuah cerita ABC menjadi sebuah cereka ABCDEFGHIJKL sampai Z. Kreatif memerlukan anda berpandangan kritis, berpandangan jauh, dan menangguk pengalaman lampau samada dari diri, atau sekeliling anda.

[aku] aku ni cepat kering idea. memang tak layak jadi penulis. hik3

4 - Sedia Terima Kritikan - Blogger manusia biasa, kadangkala ada masa betul, ada masa tak berapa nak betul. Bila betul, okaylah, tapi bila tidak betul ... bersedia untuk terima teguran dan kritikan. Anda perlu lapang dada, dan bijaksana hadapi benda-benda yang mungkin parah didengar atau meluat dibaca. Hati kena cekal, dan kesabaran perlu ada.

[aku] boleh terima. tapi..aku...cepat...melenting......

5 - Fotogenik - Ini adalah satu bonus. Kebanyakkan blogger yang dikenali ramai ada raut wajah kacak dan jelita. Ramai blogger wanita khususnya cepat dikenali kerana punyai wajah cantik menarik dan memikat. Bukan setakat sejuk mata memandang di mata lelaki, tetapi juga di mata wanita lain. Blogger yang ada rupa akan senang dapat perhatian oleh blogger lain, dan kebanyakkannya akan dapat promosi percuma oleh blogger-blogger yang kagumi akan wajah fotogenik yang mereka ada itu.

[aku] ini paling melukakan perasaan aku. sangat terluka..


tengok, semua aku tak mampu ikut. padan sangat kenapa blog tak bergerak2 dan orang tak kenal kaw.kih3

Monday, June 10, 2013

Food Hunting : IKEA Sweden Food Court

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Monday, June 10, 2013 1 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
dalam Malaysia ni, IKEA ada mana lagi selain Damansara *malas google*. jadi hari yang sebelum aku jatuh sakit macam nak mam tu, aku telah pergi menjamu selera di sini lah, di foodcourt ikea. tak minat sangat, tapi nanti kalau orang tanya senang je aku nak cakap 'haa, dah pi dah'. ceh berlagaknya rasa.

masa sampai memang serabut. ramai gila manusia. aku rasa nak marah. aku memang tak suka tempat crowded. aku suka tempat yang open space. tapi ini macam tin sardin expired nak meletup. padat. pergi food hunting yang ini dengan dua makcik kaki jalan sapa lagi tadaaa, faeza & diba. kalau nak jalan sila ajak dorang. kena booking awal, schedule berjalan dorang ni ade je. geram aku.hihi.

kami sesat-sesat dalam ikea cari foodcourt, tanya kat guard dia kata kat LG. banyak lah kaw punya LG weh. naik tingkat atas je 1. hihi. foodcourt nya besar, tempat banyak, tapi orang lagi banyak. Queue memang panjang, tapi tak lama sangat lah tunggu. sebab service cepat. yang lamanya nak tunggu meja kosong, sebab rakyat malaysia semua nak ambik feel makan meatball. setiap meja ada meatball. mende wajib. kot.
aku pun heran jugak kenapa macam berperang orang nak makan kat sini? kemungkinan rakyat malaysia yang kempunan nak pi sweden tak dapat, tu yang amik feel kat sini. jdahnya panas terik damansara ni jadi sweden.

ouh, ni cakap2 pasal damansara, wan takde hari ni. dia kerja. overtime. kesian. tapi kalau aku bawak dia, konfem dia mengamuk. kalo aku tak suka tempat crowded macam ni, dia sejuta kali lagi tak suka. silap hari bulan pandang je pintu ikea ni dari luar, takkan masuk. tapi sebab aku bersama dua makcik gigih ni, aku berjaya la.

makcik diba yang gigih makan meatball 20 ketul wa cakap lu.

ini ayam. masak apa? entah. tapi yg aku taw rendang ayam mak aku sedap 60x ganda. hik3

tu siap bendera sweden. tak boleh makan. meatball sedap. nyumm. ade jem (ke?) yang ni aku layan.

yg ni sedap. sampai faeza makan dengan banyak tanpa sedar

gagah.


banyak plak makanan. yang dalam aluminiminium foil tu,yg atas ade kaler putih tuu, tak sedap. aku nak muntah makan.yang lain sedap. tapi ayam tu punya kuah xde rasa. em.

untuk ketahui lokasi ikea ni,



rating : 3/5

1 - sangat kesian. jangan jual lagi
2 - agak kesian.fikir2kan.
3 - boleh tahan. boleh upgrade lagi
4 - sedap. tahniah.
5 - sangat sedap.tahniah! will come back for more

Sunday, June 9, 2013

viral fever

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Sunday, June 09, 2013 0 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
dah beberapa hari demam. sekarang pun macam tak lalu sangat ni.
kalau orang suruh drive long distance sekarang,aku tak boleh.
kalau suruh ride motor dari plaza gi hukm pun aku tak yakin.pi serdang lagi lah plak.

cepat2 lah sembuh.semoga Allah perkenankan doa ini.

sekian, final sem yang hampir masuk wad.

pami mana pami?rindu pami.

Saturday, June 1, 2013

when i said busy

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Saturday, June 01, 2013 2 C.O.M.M.E.N.T.S Links to this post
life is damn busy.
like trying to spend 100million euros in 10minutes.
and you don't have ideas how.