- See more at: http://www.kertasmerah.my/2012/07/panduan-asas-seo-meta-tag.html#sthash.YveKx12V.dpuf Guideline kawan | Hutan Kabut

Idol!

Facebook HK

Tuesday, March 4, 2014

Guideline kawan

THE TYPEWRITER : Idati Malek on Tuesday, March 04, 2014

Aku kira sejak tahun 2004, aku mula mengenali satu prinsip baru dari adik dorm aku, Asma.

Entah kenapa aku sangat kagum dengan prinsip ni. Dulu aku rasa asma ni sangat baik, sangat sopan dan sangat pandai.pendek kata bagi aku dia adalah perfect. Jadi, satu hari aku tanya dia,

"Asma, asma ni baik sangat dengan semua orang. Macam mana eh nak jadi macam asma?" Aku tanya dia pd satu hujung minggu di dorm C3.

"Oh..hehe..asma cuma kalo boleh berpegang pada prinsip 'layan orang lain mcm mana kite nak orang lain layan kite'. Sebab tu kalo boleh asma layan orang elok2".

Aku kagum dengan jawapan dia yang berumur 13 tahun masa tu. Dan aku 14 tahun.

Sejak itu aku cuba acu diri aku mengikut prinsip yang sama. Tapi mungkin diri aku tidak sebijak asma, aku rasa aku selalu dipergunakan. Tapi aku tak pernah salahkan prinsip ini, sebab dengan prinsip inilah aku dapat kawan-kawan yang susah senang ada di sisi.

Dan sebab prinsip ini aku kenal kawan masa gelak-gelak. Oleh itu aku tambah lagi satu prinsip iaitu

"Layan orang lain macam mana dorang layan kau".

Simple. Takde butthurts. Oh untuk mengurangkan percentage kekejaman, second rule itu applicable setelah setiap insan di'filter menggunakan 1st rule.

Sebelum aku tidur, aku nak berkongsi satu peribahasa. (Ke?)

"Sedangkan pantai boleh berubah, inikan pula hati manusia."

Jadi, say goodbye to the old idati and say hello to the new her. :)

1 C.O.M.M.E.N.T.S:

Pokok Manggis Depan Rumah said... [Reply]

Hati manusia pun boleh berubah juga. :-)