Do you like my blog?

Sunday, February 8, 2015

Degree lain, kerja lain : Boleh ke?

THE TYPEWRITER : idati on Sunday, February 08, 2015
well hot issue sekarang ni.

sekarang kalau korang nak tahu lah kan, ramai sangat graduan U yang menganggur kat Malaysia ni. sama ada sedar tapi taknak ambik port atau buat2 tak sedar atau memang failed bab2 ni.

lambakan graduan ni bukan apa. tak boleh nak salahkan gov, tak boleh nak salah private college yang makin banyak. tak boleh nak salahkan budak2 yang nak belajar jugak. sebab ilmu tu luas wei. apa salahnya semua orang nak masuk u. kan kan?

tapi yang paling menghairankan aku adalah budak2 habis uni sekarang terlalu lalu lalu memilih kerja. nak kerja office hour je, taknak pakai uniform, taknak OT, starting paling kurang RM2500, nak ofis depan rumah je, nak bos yang baik masuk lambat pun takpe, nak pelbagai elaun, nak masa rehat yang panjang, nak cubicle sendiri, nak officemate yang baik, nak annual leave 30 hari, nak pelbagai benefit seperti coverage medical hingga 50k setahun, nak bonus 5x setahun tiap2 kali 3 bulan gaji; pendek kata semua yang best2 lah.

ada kerja macam tu. serius ada. tapi bukan untuk budak degree yang tak ada pengalaman. that kind of job will come after you got like 5-10 years of experience.

tak ada benda yang boleh dicapai begitu mudah. same goes as me. same goes to my family.

okey lah korang nak contoh kan?

aku bagi contoh lah. kerja doktor. ini simply daripada doktor yang kerja dgn gov malaysia lah ye.


  • doktor pelatih UD41 : starting RM2400+ plus elaun perumahan, elaun kritikal,elaun wilayah                                        dan gaji oncall = RM4000+
  • UD44 (lepas 2 tahun agak2) = starting RM3000+ plus  elaun dan oncall = RM7000+                                                                         (kalau banyak OT boleh la dalam RM10 000)
  • UD48 = starting RM5000+ plus elaun2 = RM 8000+ (kalau ada oncall semua tu dalam                             RM 10k - RM12k.

Mungkin sesetengah orang rasa jumlahnya banyak kan? tapi beban kerja pun banyak juga, kerja boleh mencapai sehingga 34 jam sehari. -sumber dari sini

Haha..sekarang cakap aku, sedangkan kita kalau diminta kerja 24 jam or paling kurang masa weekend pun merungut, kau bagitau aku camana doktor yang kerja 34 jam sehari. miracle kan? serius letih wei! dengan macam2 perangai patient lagi. tapi doc ni hati mulia sebab tu dorang jadi doc, dorang bersabar. kalau aku yang jadi doc selamat lah semua orang aku prescribe racun je kahkahkah ok gurau.

tu kau tak kira lagi doktor2 study makan masa 5-7 tahun kat uni, tak termasuk nak jadi specialist lagi tu ha...pastu masa kerja pun asyik fikir pasal orang lain je. busy wei jadi doc. sebab tu doc selalu kawin dgn doc, sebab hanya antara dorang je yang memahami sesama sendiri. jangan la korang kata doc ni semua memilih sebab tu taknak kawin dengan orang kerja biasa.

duit banyak pun tak sempat nak spend. pastu berkepuk dalam bank. lagi satu aku nak cakap doc2 pun ramai yang kena mental disorder tau sebab stress.

but sorry to say lah budak2 u sekarang punya status :

- aku demand nak gaji RM2900 bukan apa. aku ada master business admin. campur degree dengan master dah 4 tahun. walaupun pengalaman kerja takde, tapi aku pernah praktikal kat gov tau.
- aku budak engineering kot takkan nak kerja kat company tu. bayar pun 1200. mana nak hidup kat ipoh weiii...
- penat2 aku belajar 4 tahun kat uni, kau nak suruh aku kerja ngan gaji 2000 je kat KL? habis aku nak makan apa? kereta ng rumah cemana? dah la aku nak kawin ni.
- ehh...ada je kawan aku yg habis study terus dapat kerja. starting 4k. sekarang pakai beatles lagi kaler kuning. dengar next month dia nak tukar audi plak. (itu orang lain, kau rasa kau macam dia?)
- tak guna la belajar kat u bertahun2 hutang beribu2 tapi tak kerja bidang sendiri. rugi weii rugi (padahal menuntut ilmu tu tak pernah rugi pun)
 
nasihat aku adalah, take whatever opportunity that comes tu you first. kalau daerah kau tu ulu sangat, berhijrah la.jangan takut. muda2 ni lah kena merantau. nanti dah kawin kau berkepit lah dengan spouse kau kat kg halaman ke mana2 kau suka lah.

asalkan kau tak bazir masa.

orang lain start kerja umur 22, kau nak start 32. pastu nak demand. pastu panggil orang yang lagi muda dari kau akak sebab kau bajet kau muda padahal? *ni tengah bengang ni* kehkeh

take my advice. i've been there in your shoes. aku dulu habis study pun lama cari kerja sampai orang ingat sebenarnya aku taknak kerja. hari2 aku on9 dan keluar cari opportunity. smpai aku fedup dengan semua orang.



2 C.O.M.M.E.N.T.S:

Anonymous said... [Reply]

sy pernah dgr pasal f.m.c.g...

idati said... [Reply]

@Anonymous

FMCG?as in GEMS program offer u?