Do you like my blog?

Saturday, February 7, 2015

matang

THE TYPEWRITER : idati on Saturday, February 07, 2015
matang?
apa itu matang?

secara fizikal atau mental?

cakap tentang matang, aku ada beberapa cerita tentang matang. tak tahu nak mula dari mana dulu. lagi sedap kalau cerita depan2 muka, siap ada analogi. kalau menaip ni feel nya sampai dalam 75% sahaja, sebab korang buka baca setiap patah perkataan pun kan?

aku mula kerja dari tahun lepas masa umur aku 23. sekarang aku dah 24, bakal 25 oktober ini. tak sampai setahun pun aku bekerja lagi. nak tahu kerja aku?

aku kerja kat company training provider, which is most of the time aku involve sama in handling training & event. so far, paling banyak handle rakan sebaya. well, ini yang aku nak cerita ni.

budak2 yang masuk ke training ni, hampir semua adalah sebaya aku, kalau bawah pun bawah setahun. in fact, ada yang lebih tua 2,3,4 tahun. kadang2 dorang panggil aku 'kak'.

bila dorang panggil aku akak aku ada rasa 2 perasaan yang mana satu adalah positif dan satu lagi adalah sebaliknya.

positifnya adalah, i take that as a compliment. sebab aku matang dalam menguruskan mereka. dan nak lagi kelakar aku tahu umur mereka atas aku tapi mereka panggil aku 'kak' sebagai tanda hormat.

negatifnya adalah aku rasa "hoi tua sangat ke aku?". dan serentak aku akan kata "i'm not your kakak". tu kalau masa aku tengah bad mood. hahahaha.. ok ini kelakar.

dan kawan satu opis aku sangat particular benda2 macam ni, dan dia akan sound budak tu on the spot tau.

oh kepada kawan2 yg baru nak habis U, kalau nak address orang, don't call kakak, abang, pakcik, makcik. it's better to call miss, mister, madam. if you're not so sure about a girl, call her miss.

that's an advice if you want to get hired!

0 C.O.M.M.E.N.T.S: